關燈
樓主: sl168

【恆指 直擊】 - 【不斷更新】$$$恆指交易好工具$$$

回復
查看

這是10月恆指期貨,1分鐘圖,適合Day-trade用。
“系統”會自動發出買賣訊號,紅色買綠色沽出藍色觀望

為什麼交易不成功為大多數?
-----》克服不了:貪心 & 害怕 !

克服“貪&怕”,必須進行“模型交易”。。。
成功的交易是:善用“統計/機率”& 執行訂好的策略。

“市場是瞬息萬變”-----對!但,價格已反映一切。;)

應用技術分析在實戰交易,"預測"是錯誤的取向。
在實戰交易裏,技術分析不是用來預測市場的。
技術分析是用來反映市場所帶出的訊號,從而制定入市策略。

“如何決買還是賣”是基於你的“交易策略”,不是基於“預測方向”;“交易策略”是基於1.技術分析訊號2.博弈戰略3.資金管理

交易不預測,策略勝分析。
red:buy  green:sell  blue:side way

<&#21452;&#20987;放大>

投資無涯、唯止蝕是岸。

冇止蝕盤&#22021;投資好似冇腳&#22021;小鳥(最終累死自己)。
今天抵買股份何其多,問題系明年經濟前景未明朗,都系忍手為上策(即最多只可動用全部資金30%)。
&#21946;熊市中股市回升25%話都冇咁易,但只有專業投資者先可以捕捉到呢D機會。
=======================
成功的交易:是沒有預期的操作。
要成功:不壹廂情願,要有所准備!
耐心、恒心、決心、平常心!---------共勉之。sl168
=========================
James Cramer,眼見佢由8月15日起不斷估底及叫投資者買銀行股,結果系累人累物;9月30日起改為唔再估底改為睇淡,點知10月份美股又大反彈,連世界著名股評人亦犯左淡市莫估底戒條,又點怪得普通投資者。
各位仲記得Kirk Kerkorian嗎?今年6月用左10億美元,大手吸納6.5%福特汽車,至今福特汽車股價下跌60%;佢響周壹以每股2.43美元&#25243;售七百三十萬股,另計劃再&#25243;售壹億三千三百五十萬股,證明大戶都會睇錯市。
1997年8月至2003年4月系殺中產階級期,唔少中產人士變成負資產;去年11月起呢鋪系殺超級大戶,愈有錢愈死,真系億億聲咁蝕。
==============================
投資者&#22021;貪念已消失,但恐懼未除;全球經濟進入痛定思痛期。

抵&#20080;唔代表可以&#20080;

今天股市&#20869;淡友&#36739;好友多出30%,&#21333;&#21333;9月至今股市已跌左30%。

恒生指&#25968;平均O&#36827;入&#21333;位&#25968;,即&#36827;入有投&#36164;价值水平。
价值投&#36164;法信徒早已&#35748;為大量股票抵&#20080;,只系手上&#36164;金愈&#26469;愈有限。

---->股市既然可以偏高,自然亦可以偏低,抵&#20080;并唔代表可以&#20080;。&#35831;追&#38543;&#36235;&#21183;。
25th Oct 2008 | 投&#36164;者日&#35760; [曹仁超]

其實上年可以日日升過千,非理性咁升,好自然今日亦可以日日跌過千,非理性咁跌!
至於幾時買入,真係唔係人人可以最低位買入,其實覺得現價岩既未入羅!不過入左升跌都唔好怨!!
參與人數 1威望 +6 收起 理由
sl168 + 6 我很贊同

查看全部評分总评分 : 威望 +6