KC18 股票論壇

掃一掃,訪問微社區

QQ登錄

只需一步,快速開始

搜索
樓主: Playboy

散文小品 ~ 苦與樂

回復 #119 sunnykc18 的帖子

Playboy呢個blog好受歡迎,現向2000擊點邁進!:11117:

評分

參與人數 1威望 +10 收起 理由
biglam + 10 代辦...

查看全部評分

回復 #121 Playboy 的帖子

無問題呀!!!:1111123:

回復 #121 Playboy 的帖子

唔該大大:boy: :thanks0508:

回復 #122 sunnykc18 的帖子

:316051008: 剛才我 post 第 25 航誌時、標出 < 跳去 > 第七頁、但打不開、而 25 航誌仍在 #120 < 第六頁尾 > 、:thanks0508:
努力la!!!大大都讚你:boy: :boy: :28: 不過d人睇貼唔回:1111112:

航海日誌 < 26 >

由北越 [ 海防港 ] 回到家 ~ 香港、已是時隔第一次離港出海十個多月、思念家人、親友不在話下、可惜留港只區區 一日、顧得上街買必須品來、顧不了親情天倫樂、最後決定收工後 與 幾位同事埋街去 < 掃貨 ~ 必需品 >

而我還要去找書籍及學發報機之{ 飛電用 } 的工具 、最後再會合佢地 在 上海街與佐敦道交界的統一大廈 ~ 海員俱樂部工會買工衣 < 甲乸衣 >工鞋 < 在輪機房中用而不怕地上之油漬洗滑 >及後再去廟街 掃貨、午夜後才回到家聚親人、暢談近月所見之聞•

24 小時後 就再上征途、今次在港買了許多日用品、大多都是由老行尊口中知道應多買些什貨品以便在各不同港口用來做買賣換使用、今次回港我最大收益是 ~ 提升了工作崗位、[ 日班雜工 ] 不再做 [ 更王 ] 此次能在不足一年上升全賴靠 老二 提點推介、今次首站目的 ~ 緬甸 裝大米去古巴 、 因為大陸 粮食失收、唔夠米食 、{ 在大西洋中遇險就是這航次 ~ 已在上集提過了  }•
看左咁耐,brother未提及家人,有老爹媽、妻兒嗎??:how123:

回復 #127 sunnykc18 的帖子

我有着普通人的一樣家庭,:11111: :thanks0508:

回復 #128 Playboy 的帖子

行船時結婚未:30

回復 #129 sunnykc18 的帖子

Sorry!昨晚太早會周公•

我年輕時 用十年多時光浪蹟天涯、週遊列國視四海為家時心無牽掛、經歷,後亦因要成家才脫離航海生捱上岸•

航海日誌 < 27 >

今次又係先南下到星加坡再經馬六甲海峽向北上直航西南亞半島共用了約兩星期才到、緬甸是一個十足佛教信仰的國家、仰光 ~ 是該國首都、今次我輪船共到兩個港口 ,仰光及{ Bassein ~ 忘記了中文譯名}•

船在航入內河 { 好似等于由 東海 駛入經< 黃埔江 > 才到上海市一着樣 } 先到 Bassein 港、此港口好似一小市鎮、我第一次見到男人着[ 裙 = 紗榔 ] 覺得好奇怪、及獨特、此南亞小國 四處都見廟宇、但其建筑群 大 大不同 本港 之 (黃大仙、觀音廟),又不似 伊斯蘭之類型、每個入廟之人必須除鞋、解鞋之處只隨意方放擺在門口、我第一次入去參拜後出來幾乎揾不到自己的鞋隻、一眼望過去 < 門口 > 一大堆鞋 真係有排揾、至于有冇人着錯草鞋走錯路就不得而知、幸好當年重未有名牌鞋、否則 名牌必變草鞋•

在這小市鎮、無乜地方好去、我地只在船上與當地人、華僑對換物品及錢幣便到 仰光時使用、每包 < 好彩 > 香煙換一隻雞、或 一棵[ 秋] 蕉 、或兩包換一隻鵝、連內衣、褲都有市場、怪不得 老行尊在港時要先去{ 廟街 } 大掃 內外衫褲•
:oil123: :oil123: :11117: :11117:

回復 #131 Playboy 的帖子

點解呢2-3日唔見Playboy兄寫blog...好想睇落去!:oil123: :1111116:

回復 #133 biglam 的帖子

有朋自遠方來、不樂亦乎!幾晚都要抽時間外出聚會、故此小停筆、另因我此 苦與樂 文中插有許多當年照片、但在此 topic 無法上載、而我須更改文版相就•
原帖由 Playboy 於 27-3-2009 19:37 發表
有朋自遠方來、不樂亦乎!幾晚都要抽時間外出聚會、故此小停筆、另因我此 苦與樂 文中插有許多當年照片、但在此 topic 無法上載、而我須更改文版相就•

呵..:1111127: 期待中..

航海日誌 < 28 >

在右邊企着華僑 < 着紗裙者 >  佢帶 我等參觀廟宇、我們全冇着鞋、都脫下擺在大門口•

船在約四日後才裝了半船貨、餘下 再去 仰光 上貨•

此南亞熱帶之城市 不多見燈紅綠酒之地、市民大都撲素結實、街上多見和尚、廟宇都比 Bassein 的大及漂亮、我與同事大都第一次到此地、我地只揀大街及人旺的地方留連、至于食肆 我多不敢恭維、印象中比 星加坡差得遠、例牌菜 又係去唐人繁聚的地方、請教指點一、二•

當地華僑 指出現< 當年 > 政治不多穩定、偏向共產 [左] 派佔優、佢地都多不欲言、只叫我地如無必要、少上街為着、故此 我地實在只去過市內最大的廟宇參觀而已•

在仰光碼頭、見到一奇景 ~ 人海戰術、佢地用上千工人、每人輪流排隊背著一包大米@50公斤 用腳由岸背箸走到船倉、全部用人力、不需用吊機、佢地先在碼頭船邊用米包堆成兩叁個躉頭 { 高度約與船身平行 } 然後逐級向下至地上、方便佢地逐級上船倉、每人手持一牌號以便記綠、數千吨米就如此用人力完成、這就足是什麼叫做人海戰術,皆因在當地人太窮、人工平之所至•

回復 #136 Playboy 的帖子

仰光到現在都係咁窮咁慘,人民苦況堪憐...:11115:

回復 #137 biglam 的帖子

也是無權無勢的窮人之悲哀處•:111110:
香港果時都係咁抬la!!!:295051008: :295051008:

航海日誌 < 29 >

廣州 、現在香港人無乜人話不熟悉此羊城省會、時常往來更不在話下、我在此段寫的是 當年 {66年} 往事•

當我船由 秦皇島開航南下到 ~ 黃埔港、下班後 我搭公共汽車前往廣州探親、這是我自 56 年 離開後第一次回到廣州、當我按着地趾去找到 姑姐、叔叔家內與各眾親人相見時莫不笑顏齊開、各老表 ~ 堂弟、妹圍箸問長猜短、我在公共汽車到站後、一路問人一路找、只是見覺得當時廣州的街道燈光黑暗、路上車少、當時的 < 的士 > 小車亦只有電單三輪車一種•

而商店貨架上 幾乎空空如也、許多商店內有燈但都亦不開著、{ 現在則是環保、當時只為慳電 }、廣州市面上給我的感覺 是一窮二白、[以後幾次到廣州] 、你要買任何物品 幾乎都要先有票証、才有交易•

當晚 我準備停留在姑姐家過夜、姑丈知悉後叫我帶齊証件馬上去就近的 ~ 派出所 登記報户口、如非經過此手續 、無人敢留非戶籍之外來人過夜、翠日如離開又要去注銷户口、時值文革 如火如涂 、無人敢亂講亂提、一不小心 被外人知悉必被打小報告、你唔死也一身蟻•••••

(為相就此 topic 的不涉及政治的條例、有多段文字被删除、睇落幾咁不暢順)